Persiapan Menyambut Ramadhan


Menanti Ramadhan dengan penuh kegembiraan
Menanti ketibaan Ramadhan dgn penuh kegembiraan serta mengharapkan agar dpt melaksanakan ibadah puasa dan ibadah-ibadah lain sepanjang ramadhan kali ini dgn baik dan diterima oleh Allah SWT.

Mengulangkaji ilmu berkaitan dgn puasa
Meneliti semula rukun, syarat, sunnah, adab-adab dan hikmah-hikmah ibadah puasa supaya ibadah ini dpt dilakukan dgn sempurna.

Menguatkan azam
Menguatkan keazaman dan kesungguhan utk melaksanakan ibadah puasa sesempurna mungkin. Ramadhan adalah bulan utk kita memperbanyakkan amalan, membersihkan diri dari segala noda dan dosa serta menghiasi diri dgn segala sifat yg mulia.

Banyak berdoa
Memperbanyakkan doa kpd Allah swt agar dikurniakan kekuatan utk melaksanakan ibadah puasa dgn hati yg penuh ikhlas, jujur dan tawadhu’.

Berazam menghapuskan adat kebiasaan yg bertentangan dgn Islam
Berazam menghapuskan adat kebiasaan yg bertentangan dgn Islam spt membazir dalam membeli juadah berbuka, lalai dgn aktiviti yg sia-sia dan sebagainya.

Meningkatkan kesungguhan beramal secara berterusan
Bertekad supaya dpt menjaga dan memelihara benih-benih amalan yg telah kita semai dan suburkan pada bulan Ramadhan supaya tidak cacat dan rosak dan terus diamalkan pada bulan berikutnya.