Jaulah ke Pekan

Alhamdulillah, pada 16 Januari 2011 yg lalu, ikhwah Kuantan telah mengadakan satu program “Jaulah ke Pekan”. Jaulah ini disertai oleh 13 org ikhwah dgn menaiki 3 buah kereta. Jazakumullahu khairon kathiron kepada tuan empunye kereta kerana sudi meminjamkam kereta antum. Antara objektif jaulah ini ialah untuk mengukuhkan ukhuwat dan mengeratkan silaturrahim, menyedarkan kepentingan membahagi masa antara tarbiyah dan studi, menyedari bahawa yang hujung minggu terluang bukan untuk kita berehat sahaja atau pun balik ke rumah. Tetapi, waktu-waktu terluang yg ada harus dimanfaatkan untuk aktiviti-aktiviti tarbiyyah.

Perjalanan dimulakan dengan berkumpulnya semua ikhwah di musolla mahallah IM2. Walaubagaimanapun, masa bertolak ialah pada pukul 9.15 pagi kerana menunggu kehadiran penuh semua peserta walaupun telah dimaklumkan untuk berkumpul pada pukul 8.30 pagi. Nampaknya muawasofat “harisun ‘ala waqtihi” atau pun menepati waktu masih belum dapat dipenuhi. Harus ada pembaikan terhadap muwasofat ini.

Perjalanan mengambil masa lebih kurang sejam, melalui jalan-jalan kampung yang mengasyikkan. Sementara dalam perjalanan, masing-masing bertafakur alam. Destinasi pertama jaulah ini ialah ke rumah akh Hartono di Kampung Jambu. Di sana, selepas berta’aruf serba sedikit dan mengisi perut serba sedikit dgn juadah yg disediakan, kami dijamu pula dgn pengisian fikrah bertajuk “Ijazah & Risalah” oleh tuan rumah beretnik Melanau itu. Walaupun begitu pengisian yg disampaikan adalah dalam Bahasa Melayu.